Verschillende soorten oester

Welke soorten oesters zijn er?

De oester is een in de zee levend weekdier. Een oester wordt is ook wel bekend onder de naam platte oester. In het griek betekent Edulis is eetbaar. De oester wordt al eeuwenlang als een ware delicatesse beschouwd.

Oesters komen wereldwijd voor van de Franse kusten tot aan Nieuw Zeeland en van de oostkust van Amerika tot aan de wateren van Japan.

  • Franse oesters
  • Zeeuwse oesters
  • Engelse oesters
  • Ierse oesters
  • Amerikaanse oesters
  • De Japanse oesters

Alles wat u nog meer wilt weten over oesters

  • De oester zuurstof gebruikt om te leven, plankton om te groeien en kalk om zijn schelp te vergroten.
  • Een oester filter maar liefst tweehonderd tot driehonderd liter zeewater per 24 uur. De oester filtert het zeewater en haalt hier drie elementen uit; plankton, zuurstof en kalk.
  • De oester gebruikt zuurstof om te leven, plankton om te groeien en kalk om de schelp te laten groeien.
  • Een platte oester per jaar tussen de 0,5 en 1,5 miljoen eitjes voortbrengt. Slechts een enkele daarvan groeit uit tot oester.
  • Een Creuse per jaar tussen de 20 en 100 miljoen eitjes voortbrengt. Ook daarvan groeit slechts een enkeleling uit tot oester.
  • De Fransen hebben een mooie naam voor een oesterboer namelijk; ostréiculteur. 
  • Een Franse oester minimaal 30 keer door de handen is gegaan van de ostréiculteur voordat hij bij De Oestercompagnie is aangekomen.
  • In Frankrijk worden er per jaar ongeveer 144.000 ton aan oesters geoogst.
  • Dit staat gelijk aan maar liefst 3 miljard oesters of wel 250 miljoen dozijn oesters.
  • en tot slot; Casanova at iedere ochtend 3 dozijn oesters als ontbijt. Vandaar zijn naam Casanova;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *